Brabant Blogs

Op de site Thuis in Brabant - inmiddels vervangen door www.brabantserfgoed.nl - verschenen in 2012 en 2013 BrabantBlogs, met als ondertitel: Bijdehante blikken op het Brabantse erfgoed. Ook ik mocht daar mijn bijdrage aan leveren. Helaas verhuisden de blogs niet mee naar de site van Brabants erfgoed. Daarom hierbij de mogelijkheid om deze nog eens door te nemen. Veel leesplezier!


Genealogie is gaaf: over CSI en helden

Wil je een breed publiek enthousiast maken voor geschiedenis, dan is het meestal geen slechte keuze om daarvoor helden te gebruiken. En eigen helden hebben daarbij uiteraard een streepje voor.

 

Lees meer »

Schilderij Jan van Amstel (collectie Boymans Van Beuningen)

Het enige goeie wat er uit Amsterdam komt ...

… dat is de trein naar Eindhoven, zei Theo Maassen ooit. 'Amsterdam' is het daar niet mee eens, al is het de vraag of dat wel altijd terecht is. Trekken ze daar niet iets te veel eer naar zich toe?

 

Lees meer »

trainers Fadrhonc en Michels

Knibbel, knabbel, knuisje - bij 60 jaar De Efteling

Hoewel de Efteling bij het 60-jarig jubileum meldde: 'Haal je mooiste herinneringen op in de Efteling', gaat de eigen herinnering niet helemaal terug naar de plek waar het begon. Met fatale gevolgen ...

 

Lees meer »

De Klijn en Rietra, grondleggers van De Efteling

In de houdgreep van de vergetelheid

Een ooit succesvolle Tilburgse judoka en goede vriend van Anton Geesink verongelukte jong en verdween daardoor in de vergetelheid. Tot hij weer opdook als figurant in de roman Bonita Avenue van Peter Buwalda

 

Lees meer »

Anton Geesink, Hein Essink en Jan van Ierland tijdens het WK judo in 1961

1001 Brabantse vrouwen?

In '1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' is Brabant nauwelijks vertegenwoordigd. Welke Brabantse vrouw had opgenomen moeten worden in de lijst van Kloek? En daaraan gekoppeld: Wanneer is iemand Brabants?

 

Lees meer »

boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Ik ben van na de oorlog en dat wil ik blijven

 Als je bedenkt dat heel Nederland tijdens WOII in bezet gebied leefde en iedereen dus wel een verhaal had, is onze oorlogsbibliotheek eigenlijk verbazingwekkend klein te noemen. Waarom eigenlijk?

 

Lees meer »

poster Ik ben van na de oorlog

Lieve Kitty

Het Achterhuis heeft jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. Toch is een rijke geschiedenis geen garantie om als gebouw bewaard te blijven, ondanks de vele verhalen die zich binnen de muren hebben afgespeeld ...

 

Lees meer »

Haarendael in Haaren

De Brabantse Bourbons van Willem II

Een persoonlijke vete van koning Willem II tegen het Franse koningshuis leidde er uiteindelijk toe dat hij een eigen Bourbon-tak begon. Leden van deze tak leefden met name in Noord-Brabant. 

 

Lees meer »

Was Naundorff de Franse troonopvolger Louis XVII de Bourbon?

Vur wà me lief is

De maand november strekt zich grofweg uit van Allerheiligen tot het feest van die ene heilige. Maar inmiddels komen onze vroegere heiligen zichzelf alleen nog maar tegen in de namen van onze steden en dorpen.

 

Lees meer »

Vur wà me lief is (elpeehoes Peter Aarts)